Voetreflextherapie

Voetreflextherapie bij Be-leef maakt gebruik van de combinatie van de Westerse- en Chinese voetreflextherapie.

Wat houdt voetreflextherapie in?

Voetreflextherapie is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uit gaat, dat op handen en voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten en handen. Door de reflexzones te masseren wordt de doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor wordt de gezondheid hersteld en verminderen of verdwijnen klachten. De vitaliteit neemt toe en lichaam en geest ontspannen.

Stukje geschiedenis

Al eeuwenlang bewijst voetreflex zijn effectiviteit. De Chinezen pasten deze therapie al 4500 jaar geleden toe en van de Egyptenaren is bekend dat artsen dit 2500 jaar geleden toepasten. Hun kennis op dit terrein is dan ook ongelofelijk. In 1900 werd deze therapie door twee Amerikaanse artsen en een fysiotherapeute herontdekt. In 1958 heeft de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt de reflextherapie in Europa geïntroduceerd.

Chinese voetreflex

Het verschil tussen de Westerse- en Chinese voetreflextherapie
In de loop van de eeuwen zijn er grote verschillen ontstaan tussen de Westerse en de Chinese voetreflextherapie. Beide systemen zijn werkzaam en vullen elkaar prima aan.

Bij de Chinese voetreflex start men altijd met een heerlijk voetenkruidenbad. De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op een aantal pijlers, te weten: Kruiden geneeskunde (dit is de belangrijkste tak) acupunctuur, massage, voedingsleer en bewegingsleer (o.a. Tai Qi). Kruiden gebruiken ze dus heel veel. De kruiden in het voetenbad zijn dan ook voor een speciaal doel; ze brengen de doorbloeding en de ontgifting op gang. Daarnaast zorgen ze dat de voeten zachter en dus toegankelijker zijn voor de massage daarna. De effecten van de massage zal worden versterkt en de voeten zijn door het warme water alvast ontsmet. Diabetes patiënten worden veel behandeld met voetenkruidenbaden (en kruiden pakkingen en kruideninfusen) zo kunnen ze voorkomen dat benen/ voeten geamputeerd moeten worden!

Bij de Chinese voetreflex masseert men ook de meridiaanbanen op de benen mee. Dit heeft als voordeel dat je veel meer mogelijkheden hebt om te behandelen. Meridianen zijn banen waardoor energie stroomt om zo het hele lichaam te voorzien van deze energie. Meridiaanbanen vormen de basis van de Chinese Geneeskunde. Kennis van de meridianen geeft vaak ook een duidelijker inzicht in de samenhang van bepaalde klachten. Hierdoor is de kans groot dat je veel sneller de klachten vermindert of verhelpt dan dat je dit alleen via de reflexzones doet. De Chinese en Westerse manier van masseren versterken elkaar.

Bij de Chinese voetreflex, maakt men, naast de reflexzones ook gebruik van de specifieke werking van acupunctuurpunten. De Chinezen kennen door hun duizenden jaren ervaring ook diverse “ervaring punten” op voeten en benen. Deze punten werken ongelofelijk sterk.

Bij de Chinese voetreflex zijn de massagetechnieken totaal anders. In China blijkt men dus andere massagetechnieken en meer behandelingsmogelijkheden te hebben. Door hun kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde zien ze de samenhang tussen voor ons vaak los van elkaar staande klachten. Hierdoor kunnen ze gerichter massages geven.

De massage geeft een effect op drie niveaus:

• Lichamelijk:
Ontgiften van organen, spieren, weefsels etc.
Het verbetert de algehele doorbloeding
Het versterkt het zelfgenezend mechanisme
Kan klachten en pijn verminderen

• Geestelijk:
Rust en ontspanning
Een positief gevoel van eigenwaarde
Loslaten van emoties

• Sociaal:
Geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid
Het opent de communicatie en versterkt dit
Naast een verantwoorde voeding en leefwijze kan massage de kwaliteit van het leven verbeteren. Daarom kan massage van belang zijn in elke levensfase

Behandeling

Voor aanvang van de voetreflexmassage krijgt u een voetenkruidenbad. Dit kruidenbad zet het ontgiften in gang en vermindert door de speciale kruiden ook spier en gewrichtsklachten. Via een anamnese (vraaggesprek) en onderzoek komt de reflextherapeut tot een behandelplan. Het eerste consult duurt ongeveer anderhalf uur en vervolgbehandelingen duren ongeveer 60 minuten.  Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard van de klacht. Zowel tijdens als na de behandeling is het mogelijk dat u lichamelijke en/of geestelijke reacties ervaart.

Tijdens de behandeling kunt u onder andere de volgende reacties krijgen:

  • Warm of koud worden
  • Lachen of huilen
  • Ontspannen
  • Transpireren

Na de behandeling zijn de volgende reacties mogelijk:

  • Meer ontspannen en rustiger slapen
  • Gevoel van loomheid
  • Vermoeidheid, die naar buiten komt
  • Meer urine uitscheiden, die ook iets troebel of sterker van geur en kleur kan zijn
  • Meer ontlasting, die ook anders kan zijn en ruiken
  • Hoofdpijn

Deze reacties kunnen ontstaan, omdat voetreflextherapie de bloedsomloop stimuleert. Hierbij komen afvalstoffen vrij, die door het lichaam moeten worden uitgescheiden. Het drinken van extra water na de behandeling bevordert de uitscheiding van de afvalstoffen.

RSS
LinkedIn
Share
Instagram