Aanraking

Waarom aanraking zo belangrijk is!

Door een aanraking, een massage of een knuffel word er het stofje oxytocine aangemaakt. Dit is een heel belangrijk hormoon en neurotransmitter( dit is een signaalstofje dat er voor zorgt dat je cellen in je hersenen goed met elkaar kunnen communiceren).

Oxytocine zorgt ervoor, dat niet alleen je hersenen, maar je hele lichaam een gevoel van geluk krijgen.. Dit hormoon maakt je weerbaar tegen stress en je komt makkelijker tot rust. Het heeft pijnstillende effecten, het is een krachtige ontstekingsremmer en onderdrukt angstgevoelens.

Oxytocine wordt gemaakt in de Hypothalamus. Dat is een grote grijze kwab midden in je hersenen. De hypothalamus produceert vele hormonen, die voor ons hele welzijn essentieel zijn. Oxytocine wordt gemaakt in de Hypothalamus. Dat is een grote grijze kwab midden in je hersenen. Die Hypothalamus produceert vele hormonen, die voor ons hele welzijn essentieel zijn. Deze is dus erg belangrijk.

Oxytocine maakt ons dus gelukkiger, vrolijker en geeft ons vertrouwen in anderen. Mensen met een depressie of chronische stress hebben vaak een lagere hoeveelheid oxytocine in hun lijf, en ook bij mensen met een posttraumatische stressstoornis blijkt dit niveau vaak lager te zijn.

Je wilt dit hormoon dus heel graag aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen, waarbij de ouders ze minder lichamelijke affectie toonden, meer verbaal agressiever gedrag vertonen dan leeftijdsgenoten, die wel meer liefdevol aangeraakt worden . Je komt door liefdevolle aanrakingen letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten.

Door deze dingen te doen krijg je meer oxytocine afgifte:

  • Knuffel huisgenoten
  • Bel iemand op
  • Knuffel met je huisdier
  • Onderga een massage
  • Heb intimiteit met iemand

Voor massages ben je bij Be-leef aan het juiste adres.