Tuina therapie, Cupping & Guasha

Hieronder een uitleg over tuina therapie, cupping & guasha. De letterlijke betekenis van Tuina is: Tui=duw en Na=grijp.

Waarom TuiNa  Therapie massage?

Men kan TuiNa therapie massage zowel preventief als voor klachten inzetten.  Preventieve massage heeft in China een lange historie. Deze vorm van massage wint niet alleen in Azië aan populariteit, maar over de hele wereld worden naast het goede effect op het zenuwstelsel en afweersysteem, de bevordering van de circulatie, het ontspannen van de pezen, ook de ontstekingsremmende en pijnstillende werking erkend. Vooral voor mensen, die eigenlijk te weinig bewegen is deze vorm van preventieve massage uitermate geschikt om de bloedsomloop door het gehele lichaam te bevorderen en veroudering tegen te gaan.

Met TuiNa, zoals dat in China wordt toegepast, worden problemen behandeld, waarvoor in het Westen osteopaten, chiropractors, fysiotherapeuten of sportmasseurs nodig zijn. TuiNa is echter soms effectiever, omdat het niet alleen effect heeft op de spieren en gewrichten, maar ook effect heeft op een dieper niveau, het niveau van Qi, de stroming van vitale levensenergie in het lichaam. Qi stroomt volgens de Chinese theorie door het hele Universum en ook door energiebanen/ kanalen ( de meridianen) en voorziet zo alle organen, lichaamsweefsels en de geest van energie. Als de Qi in balans is voel je je ontspannen en vol levenskracht.

TuiNa therapie massage is bijzonder geschikt voor:

 • het losmaken van spieren en het laten ontspannen van zenuwen
 • stress gerelateerde problemen
 • allerlei klachten van het bewegingsapparaat zoals: rugklachten, stijve nek, schouderklachten etc.
 • Interne en gynaecologische aandoeningen zoals: spijsverteringsklachten, pijn bij menstruatie, vermoeidheid

TuiNa Behandeling

Bij de TuiNa massage wordt gewerkt met de TuiNa-techniek en de meridianen. Er wordt druk uitgeoefend op de meridianen en op speciale punten. Hierdoor komt er een energiestroom op gang die door het lichaam kan stromen. Dit herstelt het evenwicht en de balans in het lichaam. De massage kunnen we zowel stevig als zacht en bijzonder ontspannend geven. TuiNa massage is goed inzetbaar voor:

 • Ontspannen rugmassage
 • Nek-, schouder-, rug- en beenmassage
 • Hoofd- en gezichtsmassage
 • Buikmassage
 • Anti-stressmassage
 • Totale lichaamsmassage

Bij TuiNa Therapie massage ter genezing of verbetering van klachten wordt eerst een anamnese afgenomen. Bij een anamnese worden een aantal vragen over de gezondheid en levenswijze van de cliënt gesteld. Dit wordt gedaan om te weten, waar de Qi-stroom (= energie stroom) uit balans is. Zo is het duidelijk welke meridianen en welke specifieke punten behandeld moeten worden, zodat de behandeling het meest effectief zal zijn. Er zal afhankelijk van de klacht een aantal behandelingen nodig zijn. Ook kan gebruik worden gemaakt van oog-, pols- en tongdiagnostiek.

Wanneer geen TuiNa Behandeling?

In gevallen van hoge koorts, osteoporose, zware infecties en/of zweren, trombose en aderontstekingen, na recente botoperaties of botbreuken, besmettelijke ziekten, serieuze huidproblemen, open wonden en zware depressie wordt een behandeling ontraden.

Cupping

Binnen de Oosterse geneeskunde is Cupping een veelvuldig gebruikte zuigtechniek. Bij Be-leef kunt u ook terecht voor Cupping. Met plastic cups creëer ik op de huid een vacuüm in de cup. Hierdoor krijgt de huid en het onder de huid liggende gebied een behandeling. De dieptewerking ontgift en heft spierkramp op. Het is als het ware een vorm van acupressuur. De vastgezogen cups op de huid vervoeren de verstorende energie naar de poriën, waar deze het lichaam kan verlaten.

Cupping

Dankzij de ontgifting op een dieper niveau worden de spieren en huid beter doorbloed. Na een Cupping massage zien we soms blauwe of rode plekken op de huid. Die kunnen geen kwaad en verdwijnen vanzelf. Bij diverse gezondheidsgebieden voor de huid, de spieren en gewrichten treedt verbetering van de klachten op. Vanwege de diepere werking is doorwerking op het zenuw- en spijsverteringsstelsel mogelijk.

Cupping kan worden ingezet bij:

 • Astma
 • Verkoudheden (Acuut/ Chronisch)
 • Verteringsproblemen
 • Huidproblemen
 • Stagnatie op schouders en rug

Guasha

Guasha betekent letterlijk: “de ziekte eruit schrapen”.  Guasha is een schraaptechniek, die vrijwel in alle oude culturen door artsen en de gewone bevolking werd toegepast. Het schrapen veroorzaakt rode vlekken of strepen. Op de plaatsen, waar blokkades (afvalstoffen) zitten, verschijnen ‘bloeduitstortingen’ (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. Guasha wordt gebruikt bij diverse problemen zoals o.a.:

 • Verkoudheid
 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Spierpijn etc.
Guasha schraaptechniek

Guasha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging”onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. En deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijderd daarmee de toxische resten (de afvalstoffen), zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaatsvindt van vers zuurstofrijk vocht, rijk aan voedingsstoffen, waardoor een versnelling van revitalisering van de cellen plaatsvindt.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken, neem dan contact op.

RSS
LinkedIn
Share
Instagram